izvor: policijska fotografija

Kraj priče

UMRO ČARLS MENSON! Lider kulta i ubica umro u zatvoru

Vesti20.11.2017. 11:41h 11:41h

Zatvorske vlasti su saopštile da je osamdesettrogodišnji Menson umro u bolnici okruga Kern u jutarnjim časovima u nedelju.

Čarls Menson, vođa kulta poznatog po ubistvu glumice Šeron Tejt 1969. godine, preminuo je u zatvoru u Kaliforniji u kome je proveo skoro pola veka, javio je AP.

Zatvorske vlasti su saopštile da je osamdesettrogodišnji Menson umro u bolnici okruga Kern u jutarnjim časovima u nedelju, dodajući da će naknadno biti doneta odluka o tome šta će biti urađeno sa njegovim telom.

AP kaže da Menson nije imao blisku rodbinu i da nije poznato da li je on pred smrt postavio bilo kakav zahtev u vezi sahrane.

Menson je iza sebe ostavio više umetničkih dela i dve gitare koje će kalifornijske vlasti čuvati godinu dana dok se ne utvrdi da li postoje naslednici.

Menson je više puta bio u zatvoru u mladosti uglavnom zbog krađa da bi tokom šezdesetih godina prošlog veka počeo oko sebe da okuplja problematične mlade ljude koji su ga bezpogovorno slušali.

On je naredio svojim sledbenicima da ubijaju bogataše i poznate ljude u Kaliforniji. Tužilaštvo je na suđenju njemu i njegovim sledbenicima ocenilo da je on pokušao da započne rasni rat a da je ideju za to dobio pogrešnom interpretacijom reči pesme grupe Bitls Helter Skelter koju je Menson smatrao najavom svetskog rata.

Menson je tokom celog suđenja odbacivao svoju odgovornost za ubistva koja su po njegovim naređenjim počinili njegovi sledbenici okrivljujući društvo u kome su odrasli ali je tužilaštvo dokazalo da je on lično učestvovao u ubistvima na više lokacija u Kaliforniji.

Menson i tri njegove sledbenice su osuđeni na smrt zbog više ubistava ali je ta kazna preinačena u doživotnu kaznu zatvora kada je Kalifornija ukinula smrtnu kaznu 1972. godine. Oni su nekoliko puta tražilil pomilovanje ali je to svaki put odbijeno.

Borba
Komentari

Najvažnije vesti