izvor: youtube.com

Epilog slučaja ambasada

USLOVNE KAZNE ZA PALJENJE AMBASADE SAD! Šest meseci za četvoricu optuženih (VIDEO)

Vesti14.11.2017. 13:12h 13:12h

Zbog teškog dela protiv opšte sigurnosti su Dejan Vučković, Dragan Marinkov i Marko Novitović osuđeni na po šest meseci zatvora uslovno na dve godine

Viši sud u Beogradu danas je proglasio krivim četvoricu optuženih za učešće u paljenju američke ambasade u februaru 2008 godine.
Zbog teškog dela protiv opšte sigurnosti su Dejan Vučković, Dragan Marinkov i Marko Novitović osuđeni na po šest meseci zatvora uslovno na dve godine, a Milan Tomas na pet meseci uslovno na dve godine, dok su Đorđe Tomin, Nikola Kosanović i Filip Backović oslobođeni krivice.

U presudi se navodi da su svi optuženi učestvovali na skupu "Kosovo je Srbija", na koji je dolazak bio organizovan. Posle skupa su optuženi otišli ispred zgrade Ambasade SAD i gađali je kamenicama. Kroz razbijene prozore su ubačene baklje, a u požaru je u ambasadi poginuo Zoran Vujović, utvrdio je sud, uz konstataciju da su napadnute i ambasade Hrvatske i Nemačke.

Sud je utvrdio da su Vučković, Marinkov, Novitović i Tomas bili svesni svojih radnji.

U presudi se navodi da je Tomas izjavio da je posle skupa "Kosovo je Srbija" muškarac sa megafonom pozivao da se krene prema američkoj ambasadi, a zatim i ka hrvatskoj. Na zgradi Ambasade SAD je učinjena šteta veća od 400.000 dolara, a dodatni troškovi su bili veći od pola miliona dolara. Ambasada nije zatražila naknadu štete, konstatovao je sud.

Tomin, Kosanović i Backović su oslobođeni jer nema dokaza da su izvršili krivično delo.

Borba
Komentari

Najvažnije vesti