izvor: Agencia de Noticias ANDES, flickr

Toliko nam dobro ide

UŽASNO! U Srbiji 18 bolnica i domova zdravlja bez lekova. Blokirani im računi

Vesti12.10.2017. 14:37h 14:38h

Za sada je blokirano osamnaest ustanova ali će taj broj da raste. Zaposleni dobijaju platu, ali dugovi onemogućuju bolnice i domove zdravlja da nabavljaju lekove, instrumente, materijal za rad, da plaćaju račune za struju i vodu

Problem zdravstvenih ustanova čiji su računi blokirani raste i usložnjava se, a u ovom trenutku 18 ustanova je blokirano, izjavio je danas predsednik Upravnog odbora Komore zdravstvenih ustanova Srbije (KZUS) Georgios Konstantinidis. On je dodao da blokada znači da te zdravstvene ustanove ne mogu da plate lekove, materijal, struju i ostalo što im je potrebno za normalno funkcionisanje, a pri tom su u opasnosti i od prinudne naplate, pa mogu ostati bez sredstrava za rad.

"Preko posebnog trezorskog računa, zaposleni u ovim ustanovama dobijaju plate ali je stanje blokade neodrživo, posebno na duži rok i ako se ima u vidu da broj ustanova koje su u blokadi raste", rekao je on na sastanku u Komori s predstavnicima relevantnih institucija kako bi se pronašla rešenja za ustanove u blokadi.

"Ukoliko se hitno ne interveniše, broj blokiranih i prezaduženih ustanova će rasti te će i pružanje zdravstvene zaštite gradjanima i zdravlje društva u celini biti pod velikim znakom pitanja", zaključeno je na sastanku.

Predstavnici grupacije veledrogerija izneli su podatak da je dug zdravstvenih ustanova prema članicama grupacije trenutno oko 100 miliona evra, s tendencijom rasta.

Na sastanku je predstavljena detaljna analiza koju je napravila KZUS i iz koje se vidi da su najčešći uzroci blokada oni u vezi sa nepovoljnim načinom ugovaranja sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje (RFZ0), odnosno nepriznavanje fakturisanih usluga.
Radna grupa Komore predložila je da se sve što je fakturisano Fondu a nije osporeno prizna, ali i druge mere koje predvidjaju rešavanje problema.
Na stanku je rečeno da u Domu zdravlja Ćuprija zaposlenima nisu overene zdravstvene knjižice zbog nastalih problema.
 

Borba
Komentari

Najvažnije vesti