izvor: pixabay.com

Napad na prava

VLADA ČUVA TAJKUNE! Državna ofanziva na pravo na bolovanje

Vesti09.10.2017. 15:32h 15:32h

Brnabić kaže da niko ne brani ljudima bolovanje, ali ne ume da objasni zašto se vlada meša kada poslodavac po zakonu već ima pravo da proveri da li ga radnik zloupotrebljava

Premijerka Srbije Ana Brnabić, ministri Zlatibor Lončar i Zoran Đorđević izjavili su danas da se najavljena kontrola bolovanja u Srbiji odnosi na primenu zakona i na zaštitu i poslodavaca i radnika. Brnabić je prilikom posete kompaniji Delez objasnila da u vreme sezonskih radova pojedini zaposleni odlaze na bolovanje, pa se događa da u kompaniji skoro trećina radnika ne radi.

Radi se o zaštiti stranih, ali i domaćih kompanija, rekla je Brnabić, koja navodi da se nije žalila samo Železara Smederevo, već i Delez i nemački investitor u Ivanjici. Niko ovde ljudima ne brani da odu na bolovanje kada su bolesni, radi se o kontroli zloupotrebe bolovanja, rekla je ona.

Brnabić kaže da niko ne brani ljudima bolovanje, ali ne ume da objasni zašto se vlada meša kada poslodavac po zakonu već ima pravo da proveri da li ga radnik zloupotrebljava. Poslodavci već po zakonu o radu imaju pravo da o svom trošku pošalju radnika na vanrednu kontrolu pred lekarsku komisiju.

BORBA pita, koji je zaista cilj Vlade? Promena zakona o radu, otežavanje odlaska na bolovanje ili nešto treće?

Borba
Komentari

Najvažnije vesti