izvor: pixabay.com

Država duguje radnicima 350 miliona evra

Vlada ima para za fejsbuk ali nema za radnike

Vesti14.09.2017. 11:28h 11:28h

U Srbiji je prijavljeno 82.486 radnika koji potražuju svoje zarade a iznos je negde oko 350 miliona evra.

Samo u Pirotu oko 3.000 radnika bivših društvenih preduzeća na osnovu izvršnih sudskih presuda od Ministarstva finansija i Vlade na osnovu Uredbe očekuju da im isplate zarade koje im nisu isplatili poslodavci. Radnici traže da razgovaraju sa Vladom, a poručuju da su spremni da svoja prava potraže i na Sudu za ljudska prava u Strazburu.

Bivši radnik "Progresa" Jordan Adnonović, koji je u tom bivšem gradjevinskom preduzeću radio 30 godina, rekao je za agenciju Beta da mu sa kamatama duguju oko tri miliona dinara.
"Imamo vansudska poravnanja. Iako imam izvršno sudsko rešenje dužni su mi 17 plata. Šutnuli su nas na ulicu gole, bose i gladne. Nadam se da će nam Sindikat pomoći u dugogodišnjoj borbi da ostvarimo prava jer nam dosad niko nije pomogao. Ako se desi da ova naša akcija uz pomoć Sindikata ne uspe, onda ćemo tužiti državu Srbiju Sudu za ljudska prava u Srazburu", rekao je Andonović.

Bivši radnik preduzeća "Lola Sarlah" Desimir Pavlović rekao je za agenciju Beta da mu je poslodavac ostao dužan oko 22 miliona dinara.
"Radio sam 40 godina, otišao sam u penziju koja je mala i od koje ne može da se živi. Pre pet godina stečajni upravnik mi je isplatio oko 13.000 dinara, od 22 miliona koliko mi duguju", rekao je Pavlović.

Predsednik Veća Saveza Samostalnih sindikata Pirota Rodoljub Ćirić podsetio je da je Vlada Srbije 2012. godine donela Uredbu o evidentiranju neisplaćenih potraživanja radnika društvenih preduzeća po izvršnim sudskim rešenjima a na osnovu presuda Suda iz Strazbura.

Prema nekim podacima o firmama koje su bile društvena preduzeća, negde oko 3.000 radnika iz Pirota potražuje svoje neisplaćene zarade. Reč o preduzećima Nišavska dolina, Dragoš, Polet, Kartaljević, Angropromet, Termomont, Pobeda, Piroteks, Galanteks, Krzanara, Progres.
U Srbiji je prijavljeno 82.486 radnika koji potražuju svoje zarade a iznos je negde oko 350 miliona evra.

I dok prolaze informacije da službenici i vladine institucije plaćaju firme i marketinške agencije u cilju promocije, ono što bi trebalo da im bude posao ne rade. Radnicima duguju pare, pare koje su ti ljudi čestito i krvavo zaradili. Ali, važno je da ima za fejsbuk.

Borba.rs
Komentari

Najvažnije vesti