Foto: Medija centar Beograd

Drama u Vranju

Vukašin Obradović se zaključao u redakciji lista!

Vesti19.09.2017. 15:17h 17:03h

Direktor ugašenog nedeljnika Vranjske zaključan u redakciji štrajkuje glađu

Posle jučerašnjeg saopštenja da se nedeljnik Vranjske gasi, zbog političkih i finansijskih pritisaka, direktor tog nedeljnika i nekadašnji predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović je otpočeo štrajk glađu a potom se i zaključao u redakciju i ne pušta nikoga unutra.

Njegovo saopštenje prenosimo u celosti.

"Poštovane koleginice i kolege, dragi prijatelji, posle mnogo razmišljanja, odlučio sam da od danas počnem sa štrajkom glađu. 
Ovo je moj lični čin i odluka da pokušam još jednom, zapravo poslednji put, da skrenem pažnju pre svega novinarima i novinarkama, ali i svim građanima, na sav besmisao borbe za slobodu medija koju vodimo u poslednjih tridesetak godina. 
Ne želim da budem patetičan, ali ovo jeste potez očajnika koji ne vidi drugi način da završi svoju novinarsku karijeru, a da, u isto vreme zadrži makar minimum ličnog poštovanja i dostojanstva neophodnog da bih se osećao kao čovek, kao ljudsko biće. 
Novinarstvo i Vranjske ne mogu da odvojim od ostatka svog života, ne želim da se jednostavno okrenem na drugu stranu i nastavim dalje, mirno gazeći po onom za šta sam se sve ovo vreme, u granicama svog znanja, umeća i vere, borio pokušavajući da makar za milimetar pomerim granice slobode i demokratije, u Vranju, u Srbiji. 
Nisam, na žalost, imao mnogo upeha u tome. Ni vi ni ja. 
I vreme je da se suočimo sa tom činjenicom. 
Nemam ni iluzija da će ovaj moj čin promeniti bilo šta u ovoj nesrećnoj zemlji ogrezloj u nepoštenju, amoralnosti, intelektualnoj i profesionalnoj prostituciji. 
Ne želim ni da izigravam heroja jer to i nisam, pre svega, jer se užasno plašim za budućnost moje, ali i vaše dece. Ali, još je veća bojazan da nikako ne mogu da im pomognem. 
Ne tražim ničiju ni pomoć, ni podršku. Čak ću takve ponude smatrati licemernim. Jer, onda kada je to bilo smisleno, nailazio sam na zatvorena vrata. 
Ja sam samo očajan čovek, novinar, otac i suprug, nemoćan da se suočim sa realnošću sa kojom polako svikavamo da živimo. 
Upravo iz straha da i sam ne potonom u tu besmislenu svakodnevicu i izgubim ono što mi je jedino ostalo - ljudsko i profesionalno dostojanstvo - odlučio sam se na ovaj korak.

Srdačan pozdrav
Vranje, 19. septembar 2017. godine Vukašin Obradović
P.S. Osim ovoga, nemam i neću imati šta da pojašnjavam ili dodajem. Zato vas molim da poštujete moju odluku", navodi Obradović na kraju Pisma javnosti.

Ispred redakcije su se okupile zabrinute kolege, pokušavajući da ga ubede da ih pusti unutra, a takođe je i najavljen dolazak predstavnika NUNS-a iz Beograda.

Obradović nije istakao nikakve zahteve, već samo poručio da je ovo njegov način borbe protiv gušenja medijskih sloboda, kao i da ne očekuje da će išta postići, sem da skrene pažnju javnosti. Takođe je izjavio da ne želi da izigrava heroja, već da je iskreno zabrinut za budućnost svoje, kao i sve druge dece u ovoj, kako je rekao "zemlji ogrezloj u nepoštenju, amoralnosti, intelektualnoj i profesionalnoj prostituciji".

Borba.rs
Komentari