izvor: youtube.com

Prirodne lepote

NAJVIŠI VODOPAD U SRBIJI OTKRIVEN TEK NEDAVNO! Kaluđerski skok visok 232 metra (VIDEO)

Zabava07.11.2017. 14:17h 14:17h

Vodopad se nalazi na Kaluđerskoj reci, pritoci Rakitske reke od koje dalje sa Javorskom rekom čini Toplodolsku reku na mestu tik ispod Midžora, najvišeg vrha Stare planine.

Kaluđerski skokovi ili Kaluđerski skok je najviši vodopad u Srbiji, a zanimljivo je da je otkriven tek 2012. godine. Vodopad se nalazi na Staroj planini, u blizini bugarske granice. Vodopad počinje na visini od 1554 metara a visok je 232 metra.

Ovu prirodnu lepotu je zvanično izmerio Dragovan Stojadinović Šule 9. juna 2012. godine. Uz njega je u ekspediciju išla ekipa stručnjaka u kojoj su bili doktor Saša Milanović, inženjer hidrogeologije Ljiljana Vasić sa Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu i inženjer Milorad Kličković iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Vodopad se nalazi na Kaluđerskoj reci, pritoci Rakitske reke od koje dalje sa Javorskom rekom čini Toplodolsku reku na mestu tik ispod Midžora, najvišeg vrha Stare planine.

U neposrednoj blizini vodopada, nalazi se selo Topli Do, na svega 33 kilometra Pirota. 

Da bi se stiglo do ovog udaljenog mesta, potrebno je planinariti ceo dan. Vodopad se nalazi na prilično nepristupačnom terenu i do njega sje moguće doći kroz veoma strme i rizične useke i gusto šipražje. Zato je najpogodnije vreme za posetu vodopada rano proleće. U tom delu godine se sneg sa najviših delova Stare planine i dalje topi i tada ceo ovaj predeo obiluje vodopadima. U toku leta, okruženje vodopada zarasta u gustu vegetaciju, što uz strme strane predstavlja prepreku čak i iskusnim planinarima.

Zbog velike nepristupačnosti terena, vodopad  je moguće posetiti samo sa punom planinarskom opremom.

Borba
Komentari

Najvažnije vesti