Turska prijava za registraciju doner kebaba kao tradicionalnog turskog proizvoda u Evropskoj uniji izazvala je oštre reakcije u Nemačkoj.
Međunarodna federacija za doner kebab iz Istanbula podnela je prijavu sa ciljem da se doner prizna kao turski proizvod i da se zaštite standardi njegove proizvodnje, piše turski Hurijet.
U službenom listu EU od 24. aprila objavljena je turska aplikacija i počeo je da teče rok od tri meseca za žalbe pre donošenja konačne odluke.
Ukoliko turska prijava bude prihvaćena, doner kebab će dobiti istu zaštitu kao italijanska pica napolitana i francuski šampanjac.
To znači da samo kebab koji ispunjava određene kriterijume može da bude označen kao doner a nepoštovanje za posledicu može da ima kažnjavanje, preneo je Kurir.
Na to je primedbe iznela Nemačka, koja ukazuje na ‘veliki kulturni značaj’ donera u zemlji. Ta brza hrana, koju su u Nemačku doneli turski doseljenici, postala je veoma popularna i trećina Nemaca navodno jede doner najmanje jednom mesečno.
Mnogi u Nemačkoj tursku aplikaciju za zaštitu doner kebaba vide kao napad na njihov kulturni identitet.
– Doner kebab je postao nacionalna brza hrana u Nemačkoj – rekao je portparol nemačkog ministarstva za hranu i dodao:
– Uvođenje novih standarda u proizvodnju moglo bi da potkopa njegovo jedinstveno prilagođavanje u Nemačkoj – dodao je.
Turski predlog uključuje standarde za debljinu komada i specifične karakteristike mesa. Navodi se da doner mora da bude sečen horizontalno debljine 3-5 milimetara i napravljen od jagnjetine i govedine a ne teletine, što je uobičajeno u Nemačkoj. Pileći doner mora da se seče na debljinu od 1-2 centimetara.
– U Turskoj nema donera kao što ga mi pravimo ovde – rekao je majstor donera iz Berlina Arif Keleš za časopis Štern.
– Prihvatanje turske aplikacije stvorilo bi nam značajne izazove – istakao je Keleš.
Hurijet piše da je u pitanju veliki ekonomski ulog jer se vrednost industrije doner kebaba u Evropi procenjuje na 3,5 milijardi evra, prema Turskoj asocijaciji proizvođača donera u Evropi, preneo je Kurir.
Borba.rs/ Foto: Pixabay, Pixabay